CHAGA

Chaga, også kalt kreftkjuke, er kongen blant medisinsk sopp. Det er en brunsort og knudrete sopp som vokser på bjørketrær. Chaga vokser og lever i partnerskap eller symbiose med treet og etablerer seg på skadete trær, for å dekke over skaden. Chaga vokser i bjørkeskoger i Skandinavia, Øst-Europa, Russland, Korea og i de nordlige delene av Nord-Amerika. I Norge er chaga utbredt over hele landet, men finnes sjelden i store mengder. Soppen finnes helst på gamle bjørketrær, og da gjerne på trær som vokser på fuktige steder som ved bekker eller langs myrkanter, men den kan også forekomme på yngre trær.

Chaga er svært lett gjenkjennelige på den svulstlignende formen og den mørkbrune til svarte overflaten som er svært hard og kraftig oppsprukket, noe som gjør at den ser ut som brent kull. Soppen kan være noe sprø slik at biter av overflaten lett kan brekkes av. Les mer om chaga på Rolvs fantastiske planteleksikon her.

chaga5.jpg

Potensielle helsefordeler

Selve soppen kan ikke spises, men den har siden 1500-tallet blitt brukt som te og medisin. Chaga har tradisjonelt sett vært brukt i folkemedisin mot en rekke plager og sykdommer, men først og fremst mot - og i behandling av kreft. Chaga i preparatet Befungin har vært brukt til kreftbehandling i Russland siden 1950-tallet. 

Chaga er et adaptogen, det vil si at den tilpasser sin virkning etter kroppens behov. Den modelerer immunforsvaret og bringer det i balanse. Chaga er også en sterk antioksidant. I følge rolv.no skal chaga blant annet virke krefthemmende, immunregulerende, blodrensende, betennelsesdempende, blodsukkersenkende og bakterie- og virushemmende. Jeg har også hørt om mennesker som opplever å tåle solen bedre i tillegg til å bli generelt brunere ved inntak av chaga.

chaga3.jpg

Bruksområder

Tørket chaga inntas helst i form av te. Når man tilbereder chaga-te, er det ideelle å syde, ikke koke, soppen, på lav varme. (Bruk aldri aluminium/teflon kasseroller til urteteer). Jeg koker flere liter te på en gang, og lar den trekke i 2-8 timer. Oppbevarer den deretter i kjøleskapet, hvor den holder seg i flere uker. Varmes så opp før servering eller nytes kald. Det er selvfølgelig mulig å la den trekke langt kortere.

Teen bør trekkes under lokk slik at verdifulle stoffer ikke fordamper. Tilsett gjerne en smakfull urt som f.eks. ingefær. Brygg av chaga kan med fordel berike supper, smoothier, kraft, bakervarer eller annet. Prøv en spiseskje med honning i varm te!

Chagabitene kan brygges flere ganger. Når man har silt fra væsken fra soppen etter kokingen, kan man tilsette nytt vann til soppen i kasserollen og koke den på ny både én og to ganger, eller inntil væsken ikke lenger får en mørk brunfarge. På den måten får man utnyttet den verdifulle soppen optimalt. Husk at ved andre- og tredjegangs koking bør man bruke mindre vann enn første gang, slik at teen ikke blir for svak.

Det anbefales å starte forsiktig, f.eks. med en kopp daglig, og ikke overdrive inntaket av teen før man har erfart hvordan kroppen reagerer på den.

Noen viktige innholdsstoffer i chaga er imidlertid ikke løselige i vann, men i alkohol. For å få full nytte av alle de viktigste egenskapene til medisinsk sopp, bør man lage ekstrakt både av de spritløselige og vannløselige innholdsstoffene. Mer om hvordan man lager tinktur eller ekstrakt av chaga her.

chaga4.jpg

Disse chagabitene fra Flora Fungi Fauna kommer fra viltvoksende chagasopp fra uberørt skog i Nordland i Norge. Som brukt av urfolk i lange tider, er denne soppen nå å få tak i, i biter klare til brygging! Mer info og produkter finner du på Naturkilden.

Innlegget er skrevet i samarbeid med Naturkilden